29.970fps xvid mkv video playing too fast with MEncoder

For help and support with PS3 Media Server in general
Forum rules
Please make sure you follow the Problem Reporting Guidelines before posting if you want a reply.

29.970fps xvid mkv video playing too fast with MEncoder

Postby jippers » Tue Mar 24, 2009 9:22 am

Hi everyone. First time poster long time lurker :)

I've been trying to play a XVID/OGG MKV with subtitles. The FPS is 29.970 and it plays fine on my PC. Transcoding it through PMS causes the video framerate to be too fast.

I am transcoding it over 802.11G wifi but I have the video quality adjusted to:
keyint=25:vqmax=8:vqmin=3 /* Low quality, Low-end CPU or HD Wifi Transcoding */

the log shows everything fine playing. I can play .avi files just fine but these MKV's are the only problems I'm having. I've tried with the checkmark for "A/V sync alternate method" both on and off as well as FFMpeg one and combinations of both don't help.

I have a E4400 @ 3.0ghz with 2GB of RAM on XP 32bit. This should be enough PC to transcode I'm sure.

Code: Select all
[main] TRACE 01:18:03.755 Starting Java PS3 Media Server v1.10.51
[main] TRACE 01:18:03.755 by shagrath / 2008-2009
[main] TRACE 01:18:03.755 http://ps3mediaserver.blogspot.com
[main] TRACE 01:18:03.755 http://code.google.com/p/ps3mediaserver
[main] TRACE 01:18:03.755
[main] TRACE 01:18:03.755 Java 1.6.0_12-Sun Microsystems Inc.
[main] TRACE 01:18:03.755 OS Windows XP x86 5.1
[main] TRACE 01:18:03.755 Encoding: Cp1252
[main] TRACE 01:18:03.770 Temp folder: C:\DOCUME~1\JP\LOCALS~1\Temp\javaps3media
[main] TRACE 01:18:03.770 Found AviSynth plugins dir: C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins
[main] TRACE 01:18:03.770 !!! It seems VSFilter.dll is not installed into the AviSynth plugins dir ! It could be troublesome for playing subtitled videos with AviSynth !!!
[main] TRACE 01:18:03.770 Registering transcoding engine AviSynth/FFmpeg
[main] TRACE 01:18:03.786 Registering transcoding engine FFmpeg Audio
[main] TRACE 01:18:03.786 Registering transcoding engine MEncoder
[main] TRACE 01:18:03.786 Registering transcoding engine Avisynth/MEncoder
[main] TRACE 01:18:03.786 Registering transcoding engine MPlayer Audio
[main] TRACE 01:18:03.786 Registering transcoding engine MEncoder Web
[main] TRACE 01:18:03.786 Registering transcoding engine MPlayer Video Dump
[main] TRACE 01:18:03.786 Registering transcoding engine MPlayer Web
[main] TRACE 01:18:03.802 Registering transcoding engine TsMuxer
[main] TRACE 01:18:03.802 Registering transcoding engine Audio High Fidelity
[main] TRACE 01:18:03.802 Executable of transcoder profile VideoLan Audio Streaming not found!
[main] TRACE 01:18:03.802 Executable of transcoder profile VideoLan Video Streaming not found!
[main] TRACE 01:18:03.802 Registering transcoding engine FFmpeg DVR-MS Remux
[main] TRACE 01:18:03.802 Registering transcoding engine Raws Thumbnailer
[main] TRACE 01:18:03.942 Scanning network interface eth1 / Atheros L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Controller
[main] TRACE 01:18:03.942 Using address /192.168.0.197 found on network interface: name:eth1 (Atheros L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Controller) index: 65540 addresses: /192.168.0.197;
[main] TRACE 01:18:03.942 Created socket: /192.168.0.197:5001
[Thread-4] TRACE 01:18:03.942 Starting DLNA Server on host 192.168.0.197 and port 5001...
[main] TRACE 01:18:03.942 Sending ALIVE...
[main] TRACE 01:18:03.958 Using following UUID: 0e3bee1b-6181-3218-abb6-59fdfea3621a
[Thread-4] TRACE 01:18:06.864 Receiving a request from: 192.168.0.114
[main] TRACE 01:18:09.567 It's ready! You should see the server appears on XMB
[Thread-17] TRACE 01:18:19.567 Sending ALIVE...
[Thread-17] TRACE 01:18:44.708 Sending ALIVE...
[Thread-102] TRACE 01:19:09.864 Starting transcode/remux of some_anime.mkv
Last edited by jippers on Thu Mar 26, 2009 4:20 am, edited 1 time in total.
jippers
 
Posts: 4
Joined: Tue Mar 24, 2009 8:38 am

Re: 29.970fps xvid mkv video playing too fast

Postby shagrath » Tue Mar 24, 2009 6:38 pm

it's fixed in next version
meanwhile, you can try to add this line in expert settings:

container == matroska && framerate == 29.97 :: -mc 0.1
shagrath
Project Lead
 
Posts: 2668
Joined: Wed Jan 14, 2009 1:39 pm

Re: 29.970fps xvid mkv video playing too fast

Postby jippers » Wed Mar 25, 2009 4:22 am

Thanks for the reply shagrath. Not often the project lead replys on forums :)

I tried your advanced option and it didn't seem to help with .51. The video is actually playing faster, and it seems the buffer exhausted itself as the video abruptly ended.
jippers
 
Posts: 4
Joined: Tue Mar 24, 2009 8:38 am

Re: 29.970fps xvid mkv video playing too fast

Postby zomgheals » Wed Mar 25, 2009 5:51 am

try

Code: Select all
container == mkv :: framerate == 29.97 :: -ofps 25
zomgheals
 
Posts: 70
Joined: Fri Feb 27, 2009 11:56 am

Re: 29.970fps xvid mkv video playing too fast

Postby jippers » Wed Mar 25, 2009 7:10 am

zomgheals wrote:try

Code: Select all
container == mkv :: framerate == 29.97 :: -ofps 25


Thanks. It's closer to being in sync but the video is still slightly faster. I'm tinkering and will post if I find something that works but i'll be checking this thread for any other help.
jippers
 
Posts: 4
Joined: Tue Mar 24, 2009 8:38 am

Re: 29.970fps xvid mkv video playing too fast

Postby zomgheals » Wed Mar 25, 2009 7:18 am

change the framerate to 23.976 and see if that helps

also have the A/V sync alternative method ticked :P
zomgheals
 
Posts: 70
Joined: Fri Feb 27, 2009 11:56 am

Re: 29.970fps xvid mkv video playing too fast

Postby jippers » Wed Mar 25, 2009 8:03 am

zomgheals wrote:change the framerate to 23.976 and see if that helps

also have the A/V sync alternative method ticked :P


nope, sorry. still the same.

i'm actually getting okay results with Avisynth/MEncoder. It's only a very very small fraction off. However the overhead is a lot more on my PC
jippers
 
Posts: 4
Joined: Tue Mar 24, 2009 8:38 am


Return to General Help and Support

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 9 guests