Subtitles won't display with MKV file

For help and support with issues specific to Linux/Unix
Forum rules
Please make sure you follow the Problem Reporting Guidelines before posting if you want a reply.

Subtitles won't display with MKV file

Postby zach » Thu Jul 02, 2009 1:20 am

System specs:
Core2Duo E8400 @3gHz, 2GB ram, running UNRAID server 4.4.2
headless. no video card, so I can't use a GUI
gigabit ethernet

I am new to linux. This system was set up for data storage only. I used to run ps3mediaserver on my windows pc and stream files from my server, but I recently installed ps3mediaserver on the Unraid server so I wouldn't need both machines to be on.

I am running a ps3mediaserver install based on [url="http://lime-technology.com/forum/index.php?topic=3072.msg28571#msg28571"]this post[/url], but I have obtained more recent slackware packages (ffmpeg, mplayer, x264 and various others).

Everything works perfectly... I can even stream MKV files fine, but I can't get subtitles to work. When I select any subtitle set in the Transcode folder, the chosen video will play fine (using mencoder) but the subtitles don't appear.

Here is the relevant portion of the debug.log
Code: Select all
[mencoder] INFO  19:01:58.110 Starting mencoder -ss 54.304 -quiet /mnt/user/Movies/Le.Fabuleux.Destin.d'Amelie.Poulain.2001.1080p.BluRay.DTS.x264-CtrlHD.mkv -quiet -quiet -oac lavc -of mpeg -lavfopts format=asf -mpegopts format=mpeg2:muxrate=500000:vbuf_size=1194:abuf_size=64 -ovc lavc -channels 6 -lavdopts debug=0:threads=2 -lavcopts autoaspect=1:vcodec=mpeg2video:acodec=ac3:abitrate=640:threads=2:keyint=1:vqscale=1:vqmin=2 -ass -nofontconfig -subcp cp1252 -quiet -quiet -sid 0 -quiet -quiet -ofps 24000/1001 -quiet -quiet -mc 0 -noskip -af lavcresample=48000 -srate 48000 -o /tmp/javaps3media/mencoder1246492917983
[mencoder] INFO  19:01:58.189 Reading pipe: /tmp/javaps3media/mencoder1246492917983
[mencoder] DEBUG 19:01:58.189 Opening file /tmp/javaps3media/mencoder1246492917983 for reading...
[Timer-51] DEBUG 19:01:58.223 Buffered Space: 0 bytes / inputs: 0
[mencoder] INFO  19:01:58.223 Attaching thread: mencoder
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 MEncoder r29301-4.2.4 (C) 2000-2009 MPlayer Team
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 success: format: 0  data: 0x0 - 0xc0b2d7f0
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC) "Le Fabuleux destin d'Am??lie Poulain (2001)", -vid 0
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 2: audio (A_DTS) "DTS 5.1", -aid 0, -alang fre
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 3: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 0, -slang eng
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 4: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 1, -slang swe
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 5: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 2, -slang dut
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 6: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 3, -slang hun
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 7: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 4, -slang gre
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 8: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 5, -slang pol
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 9: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 6, -slang rum
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 [mkv] Track ID 10: subtitles (S_TEXT/ASS), -sid 7, -slang spa
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 Matroska file format detected.
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 VIDEO:  [avc1]  1920x816  24bpp  23.976 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 ==========================================================================
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 AUDIO: 48000 Hz, 6 ch, s16le, 1536.0 kbit/33.33% (ratio: 192000->576000)
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 Selected audio codec: [ffdca] afm: ffmpeg (FFmpeg DTS)
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 ==========================================================================
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 PACKET SIZE: 2048 bytes, deltascr: 884
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 Opening video filter: [expand osd=1]
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 ==========================================================================
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.223 ==========================================================================
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.224 Requested audio codec family [dts] (afm=libdca) not available.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.224 Enable it at compilation.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.224 [ac3 @ 0x8ea3950]No channel layout specified. The encoder will guess the layout, but it might be incorrect.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.224 Limiting audio preload to 0.4s.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.224 Increasing audio density to 4.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.269 [h264 @ 0x8e86a00]Cannot parallelize deblocking type 1, decoding such frames in sequential order
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.339 VDec: vo config request - 1920 x 816 (preferred colorspace: Planar YV12)
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.339 VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.339 Movie-Aspect is 2.35:1 - prescaling to correct movie aspect.
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.339 videocodec: libavcodec (1920x816 fourcc=3267706d [mpg2])
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.343 New_Face failed. Maybe the font path is wrong.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.343 Please supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf).
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.343 subtitle font: load_sub_face failed.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.344 New_Face failed. Maybe the font path is wrong.
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.344 Please supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf).
[Thread-1243] DEBUG 19:01:58.344 subtitle font: load_sub_face failed.
[Thread-1246] DEBUG 19:01:58.356 Writing header...
[Thread-1233] DEBUG 19:01:59.191 Wrote on socket: Content-Type: video/mpeg
[Thread-1233] DEBUG 19:01:59.191 Wrote on socket: Connection: keep-alive
[Thread-1233] DEBUG 19:01:59.191 Wrote on socket: Server: Linux-i386-2.6.27.7-unRAID, UPnP/1.0, PMS/1.10.5
[Thread-1233] DEBUG 19:01:59.191 Wrote on socket:
[Thread-1233] DEBUG 19:01:59.366 Suspend Read: readCount=5210112 / writeCount=6205440
[Thread-1218] INFO  19:01:59.661 Destroying buffer
[Thread-1233] DEBUG 19:01:59.871 Resume Read: readCount=5210112 / writeCount=9201664
[Thread-1233] DEBUG 19:02:00.035 Suspend Read: readCount=9273344 / writeCount=10256384
[Thread-1222] INFO  19:02:00.189 Destroying buffer
[Timer-51] DEBUG 19:02:00.236 Buffered Space: 2340864 bytes / inputs: 1
[Thread-1221] INFO  19:02:00.236 Destroying buffer
[Thread-1227] INFO  19:02:00.391 Destroying buffer
[Thread-1230] INFO  19:02:00.420 Destroying buffer
[Thread-1229] INFO  19:02:00.420 Destroying buffer
[Thread-1226] INFO  19:02:00.420 Destroying buffer
[Thread-1224] INFO  19:02:00.420 Destroying buffer
[Thread-1231] INFO  19:02:00.516 Destroying buffer
[Thread-1232] INFO  19:02:00.516 Destroying buffer
[Thread-1233] DEBUG 19:02:00.557 Resume Read: readCount=9273344 / writeCount=12677120
[Thread-1233] DEBUG 19:02:00.872 Suspend Read: readCount=13139968 / writeCount=14139392
[Thread-1233] DEBUG 19:02:01.381 Resume Read: readCount=13139968 / writeCount=17655808
[Thread-1233] DEBUG 19:02:01.548 Suspend Read: readCount=17661952 / writeCount=18657280
[Thread-1233] DEBUG 19:02:02.051 Resume Read: readCount=17661952 / writeCount=22104064
[Thread-1233] DEBUG 19:02:02.215 Suspend Read: readCount=22151168 / writeCount=23126016
[Timer-51] DEBUG 19:02:02.241 Buffered Space: 1378304 bytes / inputs: 1
[Thread-1233] DEBUG 19:02:02.721 Resume Read: readCount=22151168 / writeCount=26593280
[Thread-1233] DEBUG 19:02:02.880 Suspend Read: readCount=26640384 / writeCount=27613184
[Thread-1233] DEBUG 19:02:03.391 Resume Read: readCount=26640384 / writeCount=31279104
[Thread-1233] DEBUG 19:02:03.553 Suspend Read: readCount=31293440 / writeCount=32284672
[Thread-1233] DEBUG 19:02:04.061 Resume Read: readCount=31293440 / writeCount=35733504
[Timer-51] DEBUG 19:02:04.251 Buffered Space: 2111488 bytes / inputs: 1
[Thread-1244] DEBUG 19:02:06.143 freeMemory: 488689912
[Thread-1244] DEBUG 19:02:06.143 totalMemory: 541523968
[Thread-1244] DEBUG 19:02:06.143 maxMemory: 775487488
[Thread-1244] DEBUG 19:02:06.143 Extending buffer to 419430400
[Timer-51] DEBUG 19:02:06.261 Buffered Space: 4714496 bytes / inputs: 1
[Thread-1244] DEBUG 19:02:06.383 Done extending
[Thread-4] TRACE 19:02:07.181 Sending ALIVE...
[Thread-4] DEBUG 19:02:07.181 Setting multicast network interface: name:eth0 (eth0) index: 2 addresses:
/192.168.0.156;

[Thread-4] DEBUG 19:02:07.181 Sending message from multicast socket on network interface: name:eth0 (eth0) index: 2 addresses:
/192.168.0.156;

[Thread-4] DEBUG 19:02:07.181 Multicast socket is on interface: /192.168.0.156
[Thread-4] DEBUG 19:02:07.181 Socket Timeout: 0
[Thread-4] DEBUG 19:02:07.181 Socket TTL: 32
[Thread-5] DEBUG 19:02:07.181 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Thread-5] DEBUG 19:02:08.001 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Timer-51] DEBUG 19:02:08.271 Buffered Space: 7108608 bytes / inputs: 1
[Thread-5] DEBUG 19:02:08.411 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Thread-5] DEBUG 19:02:08.771 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Thread-5] DEBUG 19:02:09.201 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Thread-5] DEBUG 19:02:09.321 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Opened handler on socket Socket[addr=/192.168.0.152,port=60953,localport=5001]
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Received on socket: GET /description/fetch HTTP/1.1
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Received on socket: Host: 192.168.0.156:5001
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Received on socket: Date: Wed, 01 Jul 2009 23:01:52 GMT
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Received on socket: User-Agent: UPnP/1.0
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Received on socket: X-AV-Client-Info: av=5.0; cn="Sony Computer Entertainment Inc."; mn="PLAYSTATION 3"; mv="1.0";
[Thread-1247] INFO  19:02:09.713 HTTP: description/fetch / 0-0
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Wrote on socket: HTTP/1.1 200 OK
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Wrote on socket: Content-Type: text/xml
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Wrote on socket: Cache-Control: no-cache
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Wrote on socket: Expires: 0
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Wrote on socket: Accept-Ranges: bytes
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.713 Wrote on socket: Connection: keep-alive
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.714 Wrote on socket: Server: Linux-i386-2.6.27.7-unRAID, UPnP/1.0, PMS/1.10.5
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.714 Available Content-Length: 1779
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.714 Wrote on socket: Content-Length: 1779
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.714 Wrote on socket:
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.714 Sending stream: 1779 bytes of description/fetch
[Thread-1247] DEBUG 19:02:09.714 Close Connection
[Thread-5] DEBUG 19:02:10.171 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Timer-51] DEBUG 19:02:10.281 Buffered Space: 8564736 bytes / inputs: 1
[Thread-5] DEBUG 19:02:10.521 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Thread-5] DEBUG 19:02:10.781 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Thread-5] DEBUG 19:02:11.391 Receiving a NOTIFY from [192.168.0.156:50897]
[Timer-51] DEBUG 19:02:12.291 Buffered Space: 7626752 bytes / inputs: 1
[Timer-51] DEBUG 19:02:14.301 Buffered Space: 6062080 bytes / inputs: 1
[Timer-51] DEBUG 19:02:16.311 Buffered Space: 7561216 bytes / inputs: 1
[Timer-51] DEBUG 19:02:18.321 Buffered Space: 9207808 bytes / inputs: 1
[Timer-51] DEBUG 19:02:20.331 Buffered Space: 11952128 bytes / inputs: 1
[Timer-51] DEBUG 19:02:22.341 Buffered Space: 12101632 bytes / inputs: 1
[Timer-51] DEBUG 19:02:24.351 Buffered Space: 14041088 bytes / inputs: 1
[Timer-51] DEBUG 19:02:26.361 Buffered Space: 27865088 bytes / inputs: 1


I would appreciate any help you can give. Please keep in mind I cannot use any GUI and can only control things by editing the PMS.conf file. Here is my PMS.conf file currently:
Code: Select all
thumbnails = true
alternativeffmpegpath =
mencoder_ass = true
folders = /mnt/user/TV,/mnt/user/Movies
audiobitrate = 640
mencoder_usepcm = false
mencoder_mt = true
tsmuxer_preremux_pcm = true
mencoder_remux_ac3 = true
mencoder_encode = keyint=1:vqscale=1:vqmin=2
zach
 
Posts: 3
Joined: Thu Jul 02, 2009 1:02 am

Re: Subtitles won't display with MKV file

Postby shagrath » Thu Jul 02, 2009 8:19 am

try with mencoder_ass = false
shagrath
Project Lead
 
Posts: 2667
Joined: Wed Jan 14, 2009 1:39 pm

Re: Subtitles won't display with MKV file

Postby zach » Fri Jul 03, 2009 3:53 am

just tried that. same thing occurs. video plays but subtitles don't appear, and same errors in debug.log
zach
 
Posts: 3
Joined: Thu Jul 02, 2009 1:02 am

Re: Subtitles won't display with MKV file

Postby shagrath » Fri Jul 03, 2009 8:29 am

ok, then try to add the following:

mencoder_font = /whatever_location/random_font.ttf (don't know yours on Linux)

Arial is a good looking font
shagrath
Project Lead
 
Posts: 2667
Joined: Wed Jan 14, 2009 1:39 pm

Re: Subtitles won't display with MKV file

Postby iBurger » Fri Jul 03, 2009 9:40 am

Also see this manual, about setting the font.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=558538
iBurger
 
Posts: 13
Joined: Wed Jun 10, 2009 3:45 pm

Re: Subtitles won't display with MKV file

Postby zach » Sat Jul 04, 2009 1:40 am

shagrath wrote:ok, then try to add the following:

mencoder_font = /whatever_location/random_font.ttf (don't know yours on Linux)

Arial is a good looking font


Tried this using Arial at a specific location i set up. did not work and received the same error message in debug.log (it's looking for ~/.mplayer/subfont.ttf)

iBurger wrote:Also see this manual, about setting the font.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=558538


I followed this guide for linking the font location with where I have arial.ttf located. again i received the same error in debug.log

finally I took arial.ttf, put it in ~/.mplayer/arial.ttf and renamed it to subfont.ttf. STILL i received the same error.

i'm stumped :evil:
zach
 
Posts: 3
Joined: Thu Jul 02, 2009 1:02 am


Return to Linux/Unix Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests