Ubuntu server 11.10 headless: can't play MP4s

For help and support with issues specific to Linux/Unix
Forum rules
Please make sure you follow the Problem Reporting Guidelines before posting if you want a reply.

Ubuntu server 11.10 headless: can't play MP4s

Postby Sehven » Fri Mar 23, 2012 9:59 pm

I'm new to linux and basically clueless about most of (I'm taking a linux class in college but most of it is still a mystery). I installed ubuntu server on a netbook (not sure of its specs but its got two cores and a gig of ram) and followed a guide I found somewhere (can't remember where: it seemed to work when I was done so I didn't bother remembering where the guide was) to install mencoder and PS3MediaServer. Some files stream just fine to both my PS3 and Panasonic TV: most notably HD M2TS files. I can't get MP4s to play at all on the PS3 or TV (these played fine when they were on the PS3's HDD, so it's not a problem with the vids themselves), and AVIs (probably encoded with divx or xvid) can be played but only by going to the transcode folder and selecting [No Encoding]: these also played fine when they were on the PS3s HDD, but require transcoding to play on the TV. In both instances I get get "The data is corrupted."

I've tried all kinds of things: tweaking the conf files, trying to force transcoding or disable it for MP4s, installing codecs, updating or reinstalling mencoder (honestly I never really know what's going on when I apt-get something I already have, so maybe I've installed multiple copies of it instead?), and a mess of other stuff.

I'm running PS3MediaServer 1.50.1.

Here's my log file:
Code: Select all
[main] INFO  05:27:09.591 Starting PS3 Media Server 1.50.1
[main] INFO  05:27:09.605 by shagrath / 2008-2012
[main] INFO  05:27:09.607 http://ps3mediaserver.org
[main] INFO  05:27:09.629 http://code.google.com/p/ps3mediaserver
[main] INFO  05:27:09.631 http://ps3mediaserver.blogspot.com
[main] INFO  05:27:09.634
[main] INFO  05:27:09.637 Java: 1.6.0_23-Sun Microsystems Inc.
[main] INFO  05:27:09.641 OS: Linux amd64 3.0.0-16-server
[main] INFO  05:27:09.644 Encoding: UTF-8
[main] INFO  05:27:09.647 Working directory: /opt/pms
[main] INFO  05:27:09.667 Temp folder: /tmp/ps3mediaserver
[main] INFO  05:27:09.673 Logging config file: /opt/pms/logback.xml
[main] INFO  05:27:09.676 debug.log: /opt/pms/debug.log
[main] INFO  05:27:09.677
[main] INFO  05:27:09.679 Profile directory: /opt/pms
[main] INFO  05:27:09.681 Profile path: /opt/pms/PMS.conf
[main] INFO  05:27:09.684 Profile status: rw
[main] INFO  05:27:09.687 Profile name: SnakuServer
[main] INFO  05:27:09.690
[main] WARN  05:27:09.804 Error loading libzen: Unable to load library 'zen': libzen.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[main] INFO  05:27:09.809 Loading MediaInfo library
[main] INFO  05:27:09.826 Error loading MediaInfo library: Unable to load library 'mediainfo': libmediainfo.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[main] INFO  05:27:09.828 Make sure you have libmediainfo and libzen installed
[main] INFO  05:27:09.831 The server will now use the less accurate ffmpeg parsing method
[main] INFO  05:27:09.847 Loading renderer configurations from /opt/pms/renderers
[main] INFO  05:27:09.852 Loading configuration file: PS3.conf
[main] INFO  05:27:09.894 Loading configuration file: Showtime3.conf
[main] INFO  05:27:09.915 Loading configuration file: XBOX360.conf
[main] INFO  05:27:09.932 Loading configuration file: Bravia4500.conf
[main] INFO  05:27:09.948 Loading configuration file: PopcornHour.conf
[main] INFO  05:27:09.965 Loading configuration file: SonyBluray.conf
[main] INFO  05:27:10.039 Loading configuration file: Streamium.conf
[main] INFO  05:27:10.066 Loading configuration file: WDTVLive.conf
[main] INFO  05:27:10.089 Loading configuration file: Bravia5500.conf
[main] INFO  05:27:10.129 Loading configuration file: AirPlayer.conf
[main] INFO  05:27:10.155 Loading configuration file: Kuro.conf
[main] INFO  05:27:10.185 Loading configuration file: WMP.conf
[main] INFO  05:27:10.216 Loading configuration file: Philips.conf
[main] INFO  05:27:10.228 Loading configuration file: N900.conf
[main] INFO  05:27:10.239 Loading configuration file: SamsungAllShare.conf
[main] INFO  05:27:10.249 Loading configuration file: XBMC.conf
[main] INFO  05:27:10.256 Loading configuration file: Android.conf
[main] INFO  05:27:10.263 Loading configuration file: iPad-iPhone.conf
[main] INFO  05:27:10.274 Loading configuration file: Realtek.conf
[main] INFO  05:27:10.283 Loading configuration file: FreecomMusicPal.conf
[main] INFO  05:27:10.293 Loading configuration file: BraviaEX.conf
[main] INFO  05:27:10.305 Loading configuration file: FreeboxHD.conf
[main] INFO  05:27:10.313 Loading configuration file: SamsungWiseLink.conf
[main] INFO  05:27:10.332 Loading configuration file: Panasonic.conf
[main] INFO  05:27:10.358 Checking MPlayer font cache. It can take a minute or so.
[main] DEBUG 05:27:10.360 launching: mplayer
[main] INFO  05:27:10.524 [127] Cannot launch MPlayer / Check the presence of mplayer ...
[main] INFO  05:27:10.528 Done!
[main] INFO  05:27:10.583 Searching for plugins in /opt/pms/plugins
[main] INFO  05:27:10.588 No plugins found
[main] INFO  05:27:10.611 Registering transcoding engine: FFmpeg Audio
[main] INFO  05:27:10.684 Registering transcoding engine: MEncoder
[main] INFO  05:27:10.689 Registering transcoding engine: MPlayer Audio
[main] INFO  05:27:10.698 Registering transcoding engine: MEncoder Web
[main] INFO  05:27:10.709 Registering transcoding engine: MPlayer Video Dump
[main] INFO  05:27:10.712 Registering transcoding engine: MPlayer Web
[main] INFO  05:27:10.727 Registering transcoding engine: tsMuxeR
[main] INFO  05:27:10.729 Registering transcoding engine: Audio High Fidelity
[main] INFO  05:27:10.733 Registering transcoding engine: VLC Audio Streaming
[main] INFO  05:27:10.736 Registering transcoding engine: VLC Video Streaming
[main] INFO  05:27:10.739 Registering transcoding engine: Raws Thumbnailer
[main] INFO  05:27:11.097 Scanning network interface eth0 (eth0)
[main] INFO  05:27:11.100 Using address /192.168.1.5 found on network interface: name:eth0 (eth0)
[main] INFO  05:27:11.103 Created socket: /192.168.1.5:5001
[main] INFO  05:27:11.613 org.jboss.netty.channel.ChannelException: Failed to bind to: /192.168.1.5:5001
[main] INFO  05:27:11.615    at org.jboss.netty.bootstrap.ServerBootstrap.bind(ServerBootstrap.java:303)
[main] INFO  05:27:11.617    at net.pms.network.HTTPServer.start(HTTPServer.java:147)
[main] INFO  05:27:11.619    at net.pms.PMS.init(PMS.java:505)
[main] INFO  05:27:11.622    at net.pms.PMS.createInstance(PMS.java:914)
[main] INFO  05:27:11.624    at net.pms.PMS.main(PMS.java:1008)
[main] INFO  05:27:11.626 Caused by: java.net.BindException: Address already in use
[main] INFO  05:27:11.628    at sun.nio.ch.Net.bind(Native Method)
[main] INFO  05:27:11.630    at sun.nio.ch.ServerSocketChannelImpl.bind(ServerSocketChannelImpl.java:137)
[main] INFO  05:27:11.632    at sun.nio.ch.ServerSocketAdaptor.bind(ServerSocketAdaptor.java:77)
[main] INFO  05:27:11.634    at org.jboss.netty.channel.socket.nio.NioServerSocketPipelineSink.bind(NioServerSocketPipelineSink.java:148)
[main] INFO  05:27:11.637    at org.jboss.netty.channel.socket.nio.NioServerSocketPipelineSink.handleServerSocket(NioServerSocketPipelineSink.java:100)
[main] INFO  05:27:11.639    at org.jboss.netty.channel.socket.nio.NioServerSocketPipelineSink.eventSunk(NioServerSocketPipelineSink.java:74)
[main] INFO  05:27:11.641    at org.jboss.netty.channel.Channels.bind(Channels.java:468)
[main] INFO  05:27:11.643    at org.jboss.netty.channel.AbstractChannel.bind(AbstractChannel.java:200)
[main] INFO  05:27:11.646    at org.jboss.netty.bootstrap.ServerBootstrap$Binder.channelOpen(ServerBootstrap.java:348)
[main] INFO  05:27:11.648    at org.jboss.netty.channel.Channels.fireChannelOpen(Channels.java:176)
[main] INFO  05:27:11.651    at org.jboss.netty.channel.socket.nio.NioServerSocketChannel.<init>(NioServerSocketChannel.java:85)
[main] INFO  05:27:11.654    at org.jboss.netty.channel.socket.nio.NioServerSocketChannelFactory.newChannel(NioServerSocketChannelFactory.java:142)
[main] INFO  05:27:11.656    at org.jboss.netty.channel.socket.nio.NioServerSocketChannelFactory.newChannel(NioServerSocketChannelFactory.java:90)
[main] INFO  05:27:11.658    at org.jboss.netty.bootstrap.ServerBootstrap.bind(ServerBootstrap.java:282)
[main] INFO  05:27:11.660    ... 4 more


I notice it says "Unable to load library 'zen' : libzen.so", "Error loading MediaInfo library...", and "[127] Cannot launch MPlayer / Check the presense of mplayer..."
Not sure what those mean, but they may have something to do with my problem. There is a folder at /etc/mplayer/ containing "input.conf, menu.conf and mplayer.conf" so it seems I have mplayer.

I'm prepared to wipe the system completely and reinstall ubuntu and ps3mediaserver from scratch if that would help, but I still don't know what exactly is wrong so I'm not sure if I'd get it right the second time either.
Sehven
 
Posts: 2
Joined: Fri Mar 23, 2012 9:30 pm

Re: Ubuntu server 11.10 headless: can't play MP4s

Postby chocolateboy » Fri Mar 23, 2012 10:09 pm

chocolateboy
Project Member
 
Posts: 2580
Joined: Wed Sep 16, 2009 10:05 am

Re: Ubuntu server 11.10 headless: can't play MP4s

Postby Sehven » Fri Mar 23, 2012 10:33 pm

Thanks! I saw that thread but didn't really understand it. I'm trying it now.

[edit] Awesome! Everything seems to work perfectly now!
Sehven
 
Posts: 2
Joined: Fri Mar 23, 2012 9:30 pm


Return to Linux/Unix Support

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 3 guests